A legjobb húsdaráló - a vélemények a Zelmert, a Boscht és a Moulinexet dicsérik
A cikk tartalma: + A cikk tartalmának megtekintése
Most a konyha világába kalauzoljuk Önöket! Manapság egyre kevesebb konyhában találkozhatunk húsdarálóval. Ez főleg a kényelem miatt van. Napjainkban a legtöbben megelégszenek a fagysztóból vagy hűtőből kivett előre ledarált hússal a boltból.
Az, aki akár csak egy kicsit is otthon van a gasztronómiában, az tudja, hogy a frissen darált húsnak nincs párja! Ha Ön is szeretne otthonra egy minőségi húsdarálót, akkor cikkünk sokat segíthet a választásban!
A legkedveltebb elektromos húsdarálók
Megnevezés | Értékelés | Részletek |
---|---|---|
Tefal NE114130 HV1 | Termék mutatása | |
Kenwood MG 450 | Termék mutatása | |
Bosch MFW3850B ✔ A MI AJÁNLATUNK | Termék mutatása | |
Zelmer ZMM4045B | Termék mutatása | |
Heinner MG-Y1800X | Termék mutatása |
Miért daráljuk a húst otthon?
Egy kérdéssel szeretnénk válaszolni. Nem jobb tudni, hogy mit is eszünk valójában? Éppen ez a lényege az otthoni húsdarálásnak! A boltban vásráolhatnak előre ledarált baromfi-, sertés- vagy marhahúst, de akár még valamilyen keveréket is!
Igazság szerint ezen csomagok tartalma mégiscsak más. A bromfihúshoz bőrt és porcokat is hozzádarálnak, a sertéshúshoz mócsingokat és lisztet tesznek, a marhahús pedig disznóbőrrel van összekeverve. A legtöbb üzletben ezért 100%-os húst nem tudnak vásárolni!
Praktikus segédeszköz
Amellett, hogy a húsdarálónak hála biztosak lehetnek benne, hogy az elkészített étel 100%-os húst tartalmaz, a húsdaráló másban is segíthet! Ha kolbászhoz vagy fasírthoz darálják a húst, akkor nyugodtan adhatnak hozzá zöldségeket, kenyeret, fűszereket. Ezzel sok energiát és időt spórolhatnak meg! Az otthon darált hús esetében arról is megbizonyosodhatnak, hogy a felhasznált alapanyagok frissek!
Kézi húsdaráló
A kézi húsdaráló egy klasszikus segédeszköz, ami 20 - 30 évvel ezelőtt megtalálható volt az összes háztartásban. Természetesen azóta már fejlődött a technika, de vannak, akik inkább a klasszikus módszereket részesítik előnyben. Főleg azért kedvelik sokan, mert fémből készül, ami általában hosszú ideig használható és kitűnő munkát lehet vele végezni. A mai kézi húsdarálók már fém és műanyag kombinációjával készülnek.
Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy a kézi húsdaráló nem spórol meg Önnek túl sok energiát! A munka végeredménye ugyanis az Ön által kifejtett energián alapszik. A teljesítmény pedig arányos a végeredménnyel. Amikor a húsdaráló már nem működik tökéletesen, akkor is lehet használni mák vagy dió darálására. A mi javaslatunk azonban az, hogy inkább válasszanak az elektromos húsdarálók közül.
Elektromos húsdaráló
Ebben a kategóriában már több paramétert lehet összehasonlítani. Az utóbbi években az elektromos húsdarálók stabil helyet foglalnak el a gasztronómiában. Étterem vagy otthoni környezet, az elektromos húsdaráló bárhol kihasználható! Az energián kívül sok időt is megspórolhatnak vele!
A kínálat nagyon bőséges, ami sokszor megnehezíti a választást. Figyelembe kell venni a lényeges paramétereket, mint a teljesítmény, a darálás sebessége, a funkciók, az anyag és a tartozékok.
Hogyan válsszunk elektromos húsdarálót?
A kézi húsdarálók esetében a darálás durvaságát meghatározó kiegészítőkön kívül nincs nagyon miről beszélni. Az elektromos húsdarálóknál azonban sokkal több paramétert kell figyelembe venni!
A már említett teljesítmény, darálási sebesség, funkció és tartozékok egy igazi multifunkkciós eszközzé tehetik a húsdarálót.
Teljesítmény / Erő
A teljesítménnyel sok más paraméter is összefügg. Ilyen pl. a darálás sebessége. Magától értetődő, hogy miél nagyobb a húsdaráló teljesítménye, annál nagyobb erő kifejtésére képes.
A teljesítmény általában 1300 és 2300 W között van. Magasabb teljesítmény esetén a nagyobb fogyasztástól sem kell tartani, a növekedés ugyanis elhanyagolható. Azt is fontos megemlíteni, hogy a nagyobb teljesítmény a nagyobb erő mellett hangosabb üzemelést is okoz.
A húsdarálás sebessége
Ez a paraméter éppen a teljesítményből és a húsdaráló által kifejtett erőtől függ. Egy erősebb villanymotor ugyanis nagyobb frekvencián képes dolgozni, így gyorsabban ledarálja a húst.
Ezt a paramétert a precenként ledarált hús grammja határozza meg. Kb. 2000 - 4500 g/min körül van.
Automatikus kikapcsolás
Ez egy speciális funkció, amely bebiztosítja a húsdaráló automatikus kikapolását túlmelegedés esetén. Ez a funkció azonban akkor is nagyon praktikus, ha megakad a daráló. A fej így meglazul és könnyen folytathatják a hús darálását. Ezzel a funkcióval minden húsdarálónak rendelkeznie kellene.
Funkciók és tartozékok
Nem csak a húsdarálásról van szó! Persze az a húsdaráló fő feladata, de a mai darálók ennél már sokkal többre képesek. Az egyik ilyen funkció a paszírozás, vagyis a préselés. Egy másik hasznos funkció a gyalulás. Minden extra funkcióhoz valami másra tartozékra van szükség.
A tartozékok minden húsdaráló esetében nagyon fontosak. Maga a húsdaráló tárcsa is lényeges, hiszen meghatározza a darálás durvaságát. A legjobb, ha ezek a tárcsák rozsdamentes acélból készülnek. A már említett paszírozáshoz, dió őrléshez, gyalululáshoz is speciális kiegészítőkre van szükség. A kolbásztöltéshez is speciális tartozékokra van szükség.
A húsdaráló súlya és zajkibocsátása
A háziasszonyoknak a húsdaráló súlya is fontos. A különböző modellek között nagy eltérések lehetnek. A súly függ a felhasznált anyagoktól. A legtöbb esetben műanyagot és fémet használnak. A húsdaráló súlya általában 3 - 8kg körül van. A súlyt a villanymotor teljesítménye is befolyásolja. A zajkibocsátással főleg a teljesítmény függ össze. A mai húsdarálók azonban már nem túl zajosak.
A cikk szerzője
Hozzászólás írása
Közzétéve: 09.12.2020
Posledná aktualizácia:
További cikkek a kategóriában:
Nem mindenkinek áll rendelkezésére kert - néhány tulajdonos ezt az erkélyen felállított grillsütővel helyettesíti. Milyen feltételek mellett engedélyezett az ilyen grillezés? És milyen...
A kapszulás kávéfőzők előnye elsősorban a könnyű használat és a kávé gyors elkészítése. Mai cikkünkben tanácsot adunk Önnek, hogyan válassza ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt otthonába.