Fokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolása
A cikk tartalma: + A cikk tartalmának megtekintése
Szeretne szép és ízletes zöldségeket termeszteni? A termés nem mindig olyan jó, mint amilyennek elképzelte? Gyakran foltos és kártevők lepik be? Amikor meglátja a kártevőket a zöldségeken, általában már túl késő megmenteni őket! Legyen elővigyázatos, és tegyen meg a megfelelő lépéseket a kártevők ellen, még megjelenésük előtt!
A megfelelő gombaölő szerekkel vagy huminsav és műtrágya keverékével történő pácolás megvédi a magokat a penész és a kártevők ellen. Megmutatjuk, hogyan.
Mi is az a pácolás?
A pácolás megelőző jellegű, és célja, hogy elpusztítsa a magvak felszínén megtelepedett vagy a felszín alá kissé behatolt kártevőket, anélkül, hogy károsítaná a magokat. Megkülönböztetünk száraz és nedves pácolást.
Száraz pác
A legtöbb apró magvú zöldség, borsó és bab legegyszerűbb pácolása, porított készítmények felhasználásával. Minden egyes magot egy vékony réteg védőanyaggal vonnak be és elültetik. Vigyázzon a saláta- és paradicsommagokkal! Nagyon érzékenyek a pácolásra.
Nedves pác
Ajánlott a nagy magvú zöldségekhez (uborka, dinnye, spenót, cukkini). Hígítsa fel a pácolószert vízzel a csomagoláson található utasításoknak megfelelően. Áztassa a magokat az elkészített oldatban a használati utasításban megadott ideig, majd hagyja őket alaposan lecsöpögni, és gyorsan szárítsa meg egy jól szellőző helyen.
A fokhagyma és a vöröshagyma pácolása
Pácolással leggyakrabban a hagymák esetében találkozunk. A pácolás megelőző hatású, és megvédi a zöldségeket a különböző kártevőktől. Erről már beszéltünk. Most a hagyma és a fokhagyma azon kártevőit vesszük át, amelyekkel szemben a pácolás kimondottan hatékony, ill. a piacon leggyakrabban előforduló pácolószereket is bemutatjuk.
A hagymafélék leggyakoribb betegségei
Az egyik évben a hagyma gyönyörű és egészséges, a következő évben pedig szinte minden betegség és kártevő rátelepedik. Soha nem lehet tudni, milyen hagymát fog termeszteni, de a kártevőkre mindig fel lehet készülni! Jól meg kell ismerni az ellenséget, hogy tudjuk, milyen fegyverekkel kell harcolni ellenük!
Penész
A hagymapenész az egyik legsúlyosabb betegség, amellyel a hagyma esetében találkozhatunk. Elsősorban a nyári csapadékos időszakban jelentkezik, és halvány, szürkészöld, ovális foltok formájában jelentkezik a leveleken, amelyek fokozatosan elhalnak. A hagyma még mindig új leveleket hajt, ezért sűrűvé válik a növény. A penész a fertőzött hagymákban, magvakban és a talajban a növényi részeken is telelhet, ahol akár hat évig is életben maradhat. Ilyen fertőzött termésből még magot sem szabad betakarítani!
Szkleróciumos rothadás a hagyma és fokhagyma esetében
A betegség párás időben, 15 és 20 °C közötti hőmérsékleten terjed a legjobban. A gyökereket megtámadja a gomba fehér micéliuma, és később apró fekete képződmények - szkleróciák - alakulnak ki. Akár 10 évig is élhetnek a talajban, ezért nem olyan könnyű megszabadulni tőlük! A savanyúbb talajt és a nagyobb nitrogéntartalmat kedveli. A fokhagyma és a hagyma pácolása az egyik leghatékonyabb megelőzési módszer ellene!
A hagyma nyaki rothadása
Ezt a rothadást a Botrytis nemzetség különböző gombafajai (különösen a Botrytis allii) okozzák. A betegség a vegetációs időszak végén a leveleken megjelenő szürke poros bevonat formájában jelentkezik. A tárolt hagymán először a gyökérlabdát érinti, és barna, enyhén beesett foltokról ismerhető fel. Fokozatosan terjed, és a hagyma fokozatosan megpuhul, vizesedik és rothad. A rothadás szkleróciumok formájában telel át a hagymán. A pincéből kerül a szántóföldre a csíranövényen keresztül, és ha nem teszünk ellene semmit, nem fogunk megszabadulni a betegségtől. Ne ültessen újra fertőzött hagymát! Nedvességben fejlődik a legjobban. A vetőmag- és palántakezelés ebben az esetben is hatékony megelőző intézkedés.
Szárfonálféreg
A fokhagymát különösen gyakran támadó kártevő a fonálféreg. Zöldesszürke levelekben nyilvánul meg. A fokhagyma a fonálféreggel együtt is ugyanúgy növekszik, de később megbarnul és elrohad. A fonálféreg sok gondot okozhat a kertben. Ha jelen van, akkor 4-5 évig nem szabad olyan hagymákat és növényeket termeszteni, amelyeket a fonalféreg megtámadott. Kerülje el azzal, hogy csak egészséges palántákat hoz a kertbe, és ritkítja a termőterületeket. Az 5%-os Sulka termék, amelybe a fokhagymát ültetés előtt mártogatjuk, szintén hatásos.
Készítmények a hagyma pácolására
A hagyma és a fokhagyma azon zöldségek közé tartozik, amelyek erősítik az immunitást és hatékonyan küzdenek a megfázás ellen. Mindenki próbálta már a hagyma- vagy fokhagymaszirupot. Egyes kártevők számára még a hagyma és a fokhagyma is kevés, ezért pácolással kell segítenünk nekik, hogy 100%-os védelmet nyújtsunk nekik.
A Rovral Aquaflo gombaölő szer pácolásra is alkalmas. Ez egy széles spektrumú termék, amelyet 0,4%-os koncentrációban használnak (4 ml termék/liter víz). Késlelteti a gomba kórokozók spóráinak csírázását és micéliumának növekedését.
Vegyi készítmények utolsó lehetőségként
Szeretné elkerülni a vegyi készítményeket? Próbálja ki a forró fürdőt! Még nem hallottál róla? A hagymát vagy fokhagymát 25 percig áztassa 50 °C-ra felmelegített vízben. Ne lépje túl a vízhőmérsékletet, és igyekezzen azt az áztatás során végig azonos szinten tartani. A magasabb hőmérséklet elpusztíthatja a csírát, és nem nő majd belőle növény. A forró fürdő elpusztítja a fonálférgeket, vírusokat, baktériumokat és penészgombákat, ráadásul nemcsak a felszínen, hanem az növény belsejében is hat.
Mezei zsurló főzet penész ellen
A zsurló főzet még hatékonyabban küzd a penész ellen! 100 g szárított zsurlót öntsünk egy liter hideg vízzel, és hagyjuk ázni. Másnap 30 percig forraljuk, és nyugodtan hagyjuk forrni. Amikor 50 °C-ra lehűlt, áztassuk benne a hagymákat 25 percig. Végül vegyük ki őket, hagyjuk, hogy lecsepegjenek, majd ültessük ki őket!
A burgonya pácolása
A burgonyát nem csak a burgonyabogár érinti. Sok más burgonyabetegség is létezik, de ezek ellen is sikeresen lehet küzdeni. A leggyakoribb betegség, amellyel a mi területünkön találkozhatunk, az a burgonya-fonálféreg.
Rizoktóniás betegség
Ezt a betegséget a gomba szklerócium vagy micélium terjeszti, amely a talajban a normál mikroflóra részeként él tovább. A nedves, hideg (10-12 °C) és levegőtlen talaj ideális környezetet teremt számára. A gumók növekedésének kezdetekor kezd kialakulni. Színük barnától feketére változik és a csírák lassan elrohadnak. A növények hamarabb virágoznak és sárgulnak, felső leveleik pedig begöndörödnek. A szárakon gyakran képződnek micéliumbevonatok és szkleróciumok, a gumókon pedig pelyhek jönnek létre. A betegség elleni sikeres küzdelem egyetlen módja a burgonya pácolása.
Ültetés előtt győződjön meg arról, hogy a talaj jól öntözött (legalább 30 cm mélyen). A burgonya ott jobban fog fejlődni. A burgonyasorok között legalább 65 cm távolságnak kell lennie, a burgonyátkat pedig 35 cm távolságra kell elhelyezni egymástól. Ez azért van, hogy a burgonya növekedni tudjon, és hogy csökkenjen a fertőzésveszély.
A cikk szerzője
Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.06.2022
Posledná aktualizácia:
További cikkek a kategóriában:
Az ilyen virágok gondozása egyáltalán nem nehéz, ezért még teljesen kezdők számára is megfelelő. Ne féljen beszerezni néhány magot, hogy tavasszal elkezdhesse a növény gondozását. Ebben...
A fehér penész nemcsak a cserépben a virágföldön, hanem a virágokon is megtelepedhet, ahol már fekete színű. Amint ezt észreveszi, azonnal el kell kezdenie a probléma kezelését! Mai...
Ez az aranyos kis fekete pöttyös, piros bogár azonban valószínűleg egy keleti katicabogárnak "köszönhetően" veszélyeztetett.