Hogyan kell befőzni a sütőben, mosogatógépben vagy gyorsfőzőben?
A klasszikus vízben történő befőzés lassan, de biztosan elavult módszerré válik, amelyet a háziasszonyok egyre gyakrabban próbálnak elkerülni. Ma már lényegesen könnyebbé tehető a befőzés.
Még a gyümölcsök, zöldségek vagy gombák elkészítésének sem kell a tűzhely mellett való végtelen álldogálással és kanállal való kavargatással járnia! Nézze meg, hogyan teheti a befőzést élvezetesebbé és gyorsabbá.
Befőzés forrólevegős sütőben
A sütőben való befőzés ma már többé-kevésbé megszokott. A klasszikus fazékban történő főzéshez képest sokkal gyorsabb. Előnye, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű üveget is be tud főzni.
- Befőzés előtt ne melegítse elő a sütőt.
- Egy mélyebb sütőedénybe öntsön kis mennyiségű vizet, úgy, hogy az üvegek magasságának kb. 2-3 cm-éig érjen. Nem szükséges papírt vagy konyharuhát tenni az aljára; az üvegek nem fognak "ugrálni" a sütőben, mint az edényben.
- Tegye a lezárt befőttes üvegeket a sütőedénybe. Vigyázzon, hogy ne érjenek egymáshoz. Az ideális távolság legalább 3 centiméter.
- Az üvegek nem érhetnek a sütő falához. Ettől felrobbanhatnának.
- Az edényt mindig a középső rácsra helyezze. Az üvegek egyenetlen felmelegedésének elkerülése érdekében mindig csak egy sütőedényt tegyen a sütőbe.
- Minden befőtt esetében hagyja az üvegeket a sütőben a sütő kikapcsolása után még körülbelül fél órát.
Befőzés sütőben - a megfelelő idő, hőmérséklet és mód beállítása
Uborkák és más keményebb zöldségek ecetes lében
- Forró levegő + légkeverés üzemmód: 140 - 150 °C, 45 - 50 perc
- Felső + alsó sütési mód (légkeverés nélküli sütés): 160 - 170 °C, 50 - 60 perc.
Gombák
- Forró levegő + légkeverés és felső + alsó fűtési módban (sütés légkeverés nélkül): 250 °C 10-15 perc (a gombát nem kell előfőzni ennél a befőzési módnál, csak enyhén blansírozzuk)
Gyümölcsök és befőzésük (lekvár - hogyan streilizáljuk, kompót, stb.)
- Forró levegő + légkeverés üzemmód: 150 °C, 30-40 perc (a gyümölcs keménységétől függően).
- Felső + alsó fűtési mód (légkeverés nélküli sütés): 160-170 °C, 50 perc
Hús
- Forró levegő + légkeverés és felső + alsó fűtés (légkeverés nélküli sütés): 90-100 °C, 65-70 perc.
Tippek gyors befőzéshez a sütőben
A sütőben bármit meg lehet főzni. Valamelyik befőttet az első lépéstől az utolsóig elkészítheti benne. Ez azt jelenti, hogy a munkája körülbelül a fele annyira lesz nehéz és rövidebbé is válik. Ne feledje, a képzeletének semmi sem szabhat határt, ezért bátran kísérletezzen más hozzávalókkal is!
Lekvár készítés sütőben a főzéstől a befőzésig
A lekvárokat nemcsak sterilizálhatja a sütőben, hanem el is készítheti. A fazékban főzéshez képest ez a módszer hihetetlenül egyszerű. A sült lekvárt vagy dzsemet egyszer sem kell megkeverni.
- A megmosott gyümölcsöket rakja egy tepsibe, adja hozzájuk fahéjat és a többi hozzávalót, amit a lekvárokhoz szoktak (mindent, kivéve a cukrot).
- A húsos gyümölcsöket (szilva, sárgabarack stb.) fedje le kb. 1 dcl vízzel. Azoknak a gyümölcsöknek, amelyeknek több leve van (áfonya, ribizli...), nincs szükségük vízre.
- Melegítse elő a sütőt 220 °C-ra.
- Az összes hozzávalót jól keverje össze, majd tegye a sütőbe, és süsse körülbelül 20 percig.
- Vegye ki a sütőedényt, és adja hozzá a cukrot a lekvárhoz (normál cukrot használjon, ne zselés cukrot).
- A lekvárt az állagától függően további 15-30 percig kell sütni. Amikor a gyümölcs lekvárszerű, kapcsolja ki a sütőt, és töltse üvegekbe.
- További sterilizálás nem szükséges. Ha a lekvárt sterilizálni is szokta, akkor a még forró üvegeket tegye vissza a sütőbe, és a fenti eljárás szerint sterilizálja.
Befőzés a sütőben - lecsó párolás nélkül
- A paradicsomot és a paprikát klasszikusan nagy darabokra vágjuk. Ha szokás szerint hagymát, padlizsánt, cukkinit vagy más hozzávalókat is szokott tenni a lecsóba, ezeket is aprítsa fel.
Keverje össze az egészet, sózza, borsozza, adjon hozzá egy kevés ecetet, és tegye egy nagyobb edénybe. Tegye a hűtőszekrénybe vagy más hűvös helyre (ne hagyja a meleg konyhában, mert a zöldségek nagyon gyorsan megromolhat), és várjunk körülbelül egy órát, amíg levet ereszt.
Tegye ezt a keveréket üvegekbe. Számítson arra, hogy a zöldségek térfogata kisebb lesz, ezért tényleg nyomkodja bele őket az üvegekbe.
Rendezze őket egy tepsire, és a fent ismertetett eljárás szerint sterilizálja őket a 180 °C-os sütőben 10-15 percig.
Ezután kapcsolja ki a sütőt, hagyja benne a lecsót körülbelül 30 percig, majd vegye ki, és hagyja kihűlni.
Befőzés a sütőben - cékla előkészítés és főzés nélkül
A lecsóhoz hasonlóan "gyors" céklát is készíthetünk a sütőben. Ennél az eljárásnál nem kell előfőzni vagy levet készíteni.
- Csak hámozza meg a céklát, és öblítse le folyó víz alatt.
Vágja kisebb darabokra, nyomkodja üvegekbe, és adja hozzá a tormát.
Egy 0,7 literes befőttesüvegbe tegyen egy teáskanálnyi páclevet, fél deciliter ecetet, a többit pedig töltse fel forralt vízzel.
Zárja le az üvegeket, tegye őket a sütőbe, és sterilizálja 15 percig 160-170 °C-on (forró levegő + légkeverés).
Diófélék befőzése sütőben
Ha megfőzzük a diót, minden baktériumtól megszabadulunk, így nem fenyegeti a penészedés vagy a rothadás veszélye és több évig is friss marad. Egyes források 10 év körüli időszakot említenek. Ezt azonban nem tudjuk 100%-ban megerősíteni.
- a meghámozott és szárított diót egy 0,7 dcl-es pohárba - kb. 320 g diót.
- Helyezze a nyitott üvegeket egy sütő pléhre, tegye a sütőbe, és kapcsolja be 70 °C-ra.
- 10-15 perc elteltével fedje le az üvegeket fedővel (ne zárja le őket), és folytassa a sterilizálást.
- További 10 perc elteltével húzza be a fedőket, kapcsolja ki a sütőt, és hagyja a diót a sütőben, hogy lassan kihűljön.
A második változat az, hogy a diót mikróban megfőzzük. Helyezze a megtöltött és felnyitott üveget (0,7 dcl) a mikrohullámú sütőbe, és melegítse maximális teljesítményen - 900 W - 2-3 percig. Azonnal vegye ki az üveget, zárja le, és fejjel lefelé hagyja kihűlni.
Az áfonya saját lében történő befőzése a sütőben
- Először alaposan mossuk meg az áfonyát, távolítsuk el a leveleket, gallyakat és egyéb szennyeződéseket.
- Az üvegekbe 2-3 evőkanál áfonyát és 1 evőkanál cukrot rétegezzünk (felváltva).
- Öntsünk egy kis forró vizet az üvegekbe - az aljától kb. 1,5 cm magasságig.
- Tegyük őket egy tepsibe, majd a hideg sütőbe.
- Sterilizáljuk az áfonyát 220 °C-on, amíg a sütő már nem forró.
- Ezután állítsuk vissza 80 °C-ra, és főzzük további 15-20 percig.
- Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk az áfonyát közvetlenül a sütőben kihűlni.
Katalógusunkból ajánljuk
Befőzés a mosogatógépben
A mosogatógépben történő befőzés az első a modern, népszerű és kétségtelenül nem hagyományos módszerek közül. A mosogatógépben az uborkától kezdve a gombán át a kompótokig mindent megfőzhet. A klasszikus csavaros fedelű üvegek megfelelőbbek a mosogatógépben való befőzéshez. A fém "rendszerrel" és gumitömítéssel rendelkezők nem biztos, hogy túlélik a fröccsenéseket és a rázkódást. Az eljárás minden élelmiszer esetében pontosan ugyanaz:
- Zárja le az üvegeket a hagyományos sterilizáláshoz szokásos módon egy fedővel.
- A mosogatógépben való befőzés előtt öblítse át a gépet (pl. tisztító üzemmódban), anélkül, hogy mosószert, sót, polírozószert vagy más vegyszert használna. Elvégre a fedelek nem biztos, hogy 100%-ig zártak, így a szennyeződések vagy vegyi anyagok egy része bejuthatna a finomságokba.
- Ha úgy dönt, hogy kihagyja ezt a lépést, legalább a forralási folyamat során távolítsa el az összes vegyszert a mosogatógépből.
- Amikor a mosogatógép készen áll, helyezze az üvegeket a mosogatógépbe, egymástól legalább 5 cm távolságra, a fedelekkel felfelé. Ne mosson el velük együtt piszkos edényeket!
- Győződjön meg róla, hogy az üvegek nem borulhatnak fel, vagy nem csúszhatnak le egy nagyobb nyíláson. Semmi szörnyű nem történne, de a szűrő tisztítása a gyümölcs- vagy zöldségdaraboktól nem lenne túl kellemes.
- Mivel a gyümölcsök és zöldségek befőzéséhez elegendő a 70-80 °C-os hőmérséklet, állítsa a mosogatógépet erre a hőmérsékletre, és állítsa be, hogy 1,5-2 órán keresztül működjön. Ez hosszú időnek tűnhet, de számoljon azzal a ténnyel, hogy a mosogatógépben lévő víznek időbe telik, amíg eléri a szükséges hőmérsékletet.
- Ha olcsóbb vagy régebbi modellel rendelkezik, akkor a maximálisan beállítható hőmérséklet valószínűleg csak 60-65 °C. Ebben az esetben a mosogatógépben való befőzés nem lehetséges.
- Amikor a befőzés befejeződött, vegye ki az üvegeket, helyezze őket egy ruhára - fejjel lefelé -, és fedje le egy törölközővel vagy más ruhával. Hagyja így, amíg teljesen ki nem hűlnek.
Befőzés a mosogatógépben - mely élelmiszereket kell előkészíteni?
Ha a gombát a mosogatógépben akarja befőzni, akkor először egy fazék vízben főzze meg! Minden gomba, még az ehető is, nyers állapotban enyhén mérgező. Bár igaz, hogy nem fog megölni senkit, de gyomorproblémákat okozhat. Az allergiások és a rossz emésztésűek különösen veszélyeztetettek.
A félnyers hús sem tartozik a legbiztonságosabb élelmiszerek közé, különösen, ha baromfi-, nyúl- vagy sertéshúsról beszélünk. Ezért a húst mindig alaposan süsse meg, forralja fel vagy párolja meg, mielőtt mosogatógépben konzerválja.
Katalógusunkból ajánljuk
157157 Ft. 117 490,00 Ft.
116868 Ft. 110 590,00 Ft.
Befőzés mikorhullámú sütőben
Egy másik modern módszer a mikrohullámú sütőben történő befőzés. Mondhatni, hogy még egy kicsit könnyebb is, mert nem kell semmit tisztítani, átrakni, kivenni és szárítani. A főzési folyamat kezdete a megszokott módon történik. Töltse a zöldségeket, gyümölcsöket vagy kompótot az üvegekbe. A gombát és a húst ebben az esetben is előzetesen meg kell főzni. A következő mennyiségek egy 0,7 literes üveg befőzésére vonatkoznak. Ha többet tesz a mikrohullámú sütőbe, vagy nagyobb üvegeket használ, állítson be magasabb hőmérsékletet (teljesítményt) és hosszabb időt.
- 4,5 – 5 perc 900 W teljesítménynél
- 5 – 5,5 perc 850 W teljesítménynél
- 5 – 6 perc 800 W teljesítménynél
- 5,5 – 6 perc 750 W teljesítménynél
- 6 – 7 perc 700 W teljesítménynél
Ha a befőzés befejeződött, vegye ki az üvegeket a mikrohullámú sütőből. Vigyázzon, forróak lesznek! Húzza be őket megfelelően, fejjel lefele tegye le őket, fedje le és hagyja kihűlni.
Az üvegek sterilizálása mikorhullámú sütőben
A befőttesüvegeket a forralás mellett mikrohullámú sütőben is sterilizálhatja. Vigyázat, nem fémfedéllel együtt! A mikrohullámú sütő csak azt melegíti fel, amiben folyadék van, ezért először töltse meg őket vízzel! Az egész folyamat hatékonyabbá tétele érdekében használjon forralt - forró vizet. Hogy az üvegek ne repedjenek meg, a víz kiöntésekor helyezze őket fémalapra. Ez a trükk tényleg működik. Sterilizálja az üvegeket a legmagasabb fokozaton - 900 W - legalább 7 percig. Ebben az esetben a több jobbat jelent! Ráadásul akkor sem esik semmi bajuk az üvegeknek, ha tovább hagyja őket a mikrohullámú sütőben!
Az üvegek sterilizálásához speciális gőzölős zacskókat is használhat a mikrohullámú sütőben. Eredetileg cumisüvegek fertőtlenítésére használják, és többször is felhasználható. Ezek általában drogériákban vagy bababoltokban kaphatók. Csak öntsön vizet a zacskóba, tegye bele a csészét, és mikrózzon mindent az utasítás szerint. Ez a módszer inkább kisebb üvegekhez alkalmas.
Katalógusunkból ajánljuk
Sterilizálás a gyorsfőzőben
Ez elsőre kicsit ijesztően hangozhat. A gyorsfőző és az üveg együtt nem hangzik túl biztonságosnak, de ha követi a megfelelő eljárást, percek alatt és balesetmentesen elkészül a befőtt.
- A gyorsfőzőben a hőmérséklet egy kicsit gyorsabban emelkedik, mint a hagyományos forralásnál. Ezért kell forró "töltelékkel" teli üvegeket elhelyezni benne! Ha uborkát vagy más zöldséget főzünk, használjunk forró, sterilizált sós levet leöntésükhöz.
- Az edény mérete nem túl lényeges. Minél nagyobb az edény, annál több üveg fér bele.
- Helyezze a megtöltött és lezárt üvegeket közvetlenül az edény aljára. Ha kisebb befőttesüvegeket használ, akkor azokat két sorban egymásra is rakhatja.
- Az edényben lévő víznek az üvegek feléig kell érnie (ugyanez vonatkozik a két sorra is). Ha a sterilizálás során elpárolog a víz, akkor töltse újra!
- Zárja le a gyorsfőzőt, és kapcsolja a tűzhelyet alacsonyabb fokozatra. Ez bizonyos mértékig megakadályozza az üvegek berepedését.
- A sterilizálás akkor kezdődik, amikor a gőz elkezd távozni az edényből.
- Az ecetes páclében sterilizált zöldségeket, kompótokat és egyéb gyümölcskonzerveket 100 °C-on kb. 5 percig főzzük.
- Az olajban vagy tiszta sós lében pácolt hozzávalókat gőzfőzőben alacsony hőfokon (a gőz kiszökését megakadályozva) kb. 20-40 percig főzzük. A konkrét idő a nyersanyag típusától függ. A keményebb zöldségek és gyümölcsök sterilizálása hosszabb, a puhábbaké rövidebb ideig tart.
- Ha a sterilizálást véget ért, az eljárás ismét ugyanaz, vegye ki az üvegeket, fordítsa fel az aljukat, és hagyja őket lassan, lefedve kihűlni.
Sterilizálás befőző edényben
Ez az eljárás nem szokatlan, de a sterilizálás modern és gyors módszerei közé sorolható. Az elektromos gyorsfőző alapvetően minden munkát elvégez Ön helyett. Csak olvassa el az utasításokat, rakja bele az üvegeket, kapcsolja be a megfelelő üzemmódot, és várjon. Nincs többé edénymosás vagy tűzhely tisztítás, sem időmérés vagy az elpárolgott víz ellenőrzése!
Az elektromos edényekben egyszerre több üveget sterilizálhat, amelyek több sorban is egymásra helyezhetők. Minden az edény méretétől függ. A főzési idő 1 és 100 perc között állítható, és a hőmérséklet is szabályozható. A főzőedények ezért bármilyen nyersanyag sterilizálására alkalmasak.
Dátum:
Mai cikkünkben elmondjuk, hogy milyen előnyei vannak a befőző edény használatának és összehasonlítunk három modellt a teszteredmények és a pozitív vásárlói tapasztalatokk alapján.
Cikk olvasása
Közzétéve: 15.08.2022Posledná aktualizácia: A cikk értékelése:
(88.2%)További cikkek a kategóriában:
Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára? Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...
Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják! Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...