Melyik a legjobb vákuumfóliázó gép? Az értékelések segítenek a választásban!
A vákuumfóliázó gép egy ügyes és praktikus segédeszköz, amellyel becsomagolható az étel és meghosszabítható a szavatossága.
Cikk olvasásaA gazdaságos főzés időt és pénzt takarít meg. Egyik nap többet főznek, és lefagyasztják az ételt. Aztán amikor nincs kedvük főzni, étvágyuk támad valamire, vagy amikor látogatójuk érkezik, egyszerűen kivehetik az ételt a fagyasztóból.
Hasznos tippeket és trükköket mutatunk, hogyan fagyaszthatja le az ételt úgy, hogy az sokáig elálljon, és olyan íze legyen, mintha frissen főzte volna!
Megnevezés | Értékelés | Részletek |
---|---|---|
Amica FZ 208.3 AA | Termék mutatása | |
Bosch GSN58VWEV | Termék mutatása | |
AEG AGB728E4NX ✔ A MI AJÁNLATUNK | Termék mutatása | |
Beko RFNE312E33WN | Termék mutatása | |
Hisense FV206D4AW1 ✔ LEGKEDVELTEBBEK | Termék mutatása |
Az ételek lefagyasztása nagyszerű és praktikus dolog, különösen akkor, ha előre főz ízletes ételeket. Néhány egyszerű lépéssel egészségesen tárolhatja a fagyasztóban, és gyorsan, ugyanolyan ízletesen fogyaszthatja, mintha csak most főzte volna. A fagyasztóban tárolt ételek lényegesen tovább maradnak fogyaszthatóak, mintha a hűtőben tárolná őket. A fagy megakadályozza a mikroorganizmusok növekedését és szaporodását, lelassítja a biológiai folyamatokat, az élelmiszerekben termelődő és azok romlását okozó enzimek aktivitását. Nem árt azonban tudni, hogyan kell helyesen lefagyasztani az élelmiszereket, mit lehet és mit nem, mert a fagyasztás csak lelassítja a mikroorganizmusok tevékenységét, vagyis nem öli meg őket.
Sok élelmiszer lefagyasztható, de egyesek azt is lefagyasztják, ami nem a fagyasztóba való. A leggyakoribb fagyasztásra szánt élelmiszerek a különböző húsok, halak és félkész termékek. Ezeket az ételeket, ha már megfőttek, soha nem a köretekkel egy tárolóedényben, hanem külön kell őket lefagyasztani. Még a köretek (például burgonya, rizs) fagyasztását sem nagyon ajánljuk. A tészta is megkérdőjelezhető, bár az is lisztből készült termék. Mindenképpen ne fagyasszon le olyan élelmiszereket, amelyek tejet tartalmaznak, tehát ne legyen tejszín, joghurt, kefir, sajt, mert ha felolvasztja őket, nagyon könnyen megalvadhatnak, megváltozhat a megjelenésük, ízük és szaguk. A magas víztartalom miatt a túl lédús gyümölcsöket és zöldségeket sem ajánlott lefagyasztani, mivel a víz jéggé alakul, és a jég kitágul. Ez azt eredményezheti, hogy az ízletes paradicsomból jégtök lesz, amely felolvasztáskor összezsugorodik, lehámlik és ízetlenné válik. Tehát jobb, ha inkább ketchupot vagy pürét készít belőle. Ami a kirántott ételeket illeti, bár hajlamosak megfagyni, felolvasztás után puhák, vizesek és nem túl ízletesek. A következő élelmiszereket nem szabad lefagyasztani:
A fagyasztható élelmiszerek közé tartozhat:
A főzéssel elkészített, azaz főtt ételeket a fagyasztóban való tárolás előtt a lehető leggyorsabban le kell hűteni, például úgy, hogy az edényt hideg vízbe tesszük, majd gyorsan lefagyasztjuk. Ez a legélelmiszerkímélőbb módja annak, hogy az ételnek a felolvasztás után ugyanolyan íze legyen, mintha csak akkor főzte volna, és a lehető legtöbb vitamin és egészséges anyag maradjon benne. Ez minden élelmiszer esetében ajánlott. Ha péksüteményt süt, gyorsan hűtse le, majd fagyassza le. Ügyeljen arra, hogy a lehető legtöbb levegőt szívja ki a csomagolásokból és zacskókból, ami kiszáradást és oxidációt okozhat és fokozott romláshoz vezethet.
Ne olvassza ki az élelmiszereket forró vízbe merítve. A hősokkos felolvasztás, és a vízben történő felolvasztás nem a legideálisabb megoldás. Hasonlóképpen nem helyénvaló az élelmiszereket szobahőmérsékleten kiolvasztani. Az egészségügyi minisztérium szerint a kiolvasztást csak hűtőládában, hűtőszekrényben vagy röviddel a főzés előtt kiolvasztó készülékben (pl. kiolvasztó programmal rendelkező mikrohullámú sütőben) szabad végezni. Ha tehát húst akar főzni, tegye át a fagyasztóból a hűtőbe előző nap, vagy olvassa fel a mikrohullámú sütőben egy órával a főzés előtt.
Az élelmiszerek lefagyasztásakor, ismerni kell egy kicsit az alapvető fizikát is. Nem kell aggódni, csak ne feledje, hogy a lefagyasztani kívánt élelmiszereket semmilyen körülmények között nem lehet üvegbe tenni! Az üvegnek semmi keresnivalója a fagyasztóban. A fagyasztott dolgok, például a víz, térfogata fagyasztás közben megnő, így az üvegedények hamar megrepedhetnek, és az üvegdarabok könnyen belekerülhetnek az ételbe. Az ilyen élelmiszereket egyenesen a szemetesbe dobhatja. Ez alól az egyetlen kivétel a jó minőségű alkohol. Azt üvegben is beteheti a fagyasztóba. A minőségi alkohol nem fagy meg a fagyasztóban, továbbra is folyékony állapotú marad. Érdekes? Így tesztelheti a különböző alkoholos italokat, hogy valóban olyan jók-e, mint ahogyan azt a gyártók a címkén feltüntetik.
Az élelmiszereket vagy műanyag tálakban és edényekben (dobozokban), vagy jól záródó zacskókban fagyasztják le. Speciális fagyasztózacskók is kaphatók, amelyek felső sínnel rendelkeznek, hogy a zacskó tartalmát biztonságosan lezárják. Ha húst és nem folyékony ételeket (süteményeket, tortákat, gyümölcsöket...) fagyaszt, használhat élelmiszerfóliát vagy fóliahegesztőt.
A vákuumfóliázó gép egy ügyes és praktikus segédeszköz, amellyel becsomagolható az étel és meghosszabítható a szavatossága.
Cikk olvasásaValaki csak rövid ideig hagyja az ételt a fagyasztóban, de van, aki egy egész évig. Vigyázzunk tehát, annak ellenére, hogy az étel le van fagyasztva, az nem jelenti azt, hogy néhány hónap múlva is biztosan ehető lesz. Bár a szakértők szerint a fagyasztott élelmiszerek eltarthatósága lényegében korlátlan, ez azért nem teljesen így van. A fagyasztott élelmiszerek eltarthatóságát számos tényező befolyásolja, például az, hogy hogyan fagyasztották le őket, mennyi levegő volt a fagyasztóba helyezett dobozban vagy zacskóban, mennyi időbe telt, amíg az élelmiszer megfagyott, hányszor nyitotta ki a fagyasztó ajtaját, mekkora teljesítményű a fagyasztó, és még sok más tényező. Egyébként sem minden élelmiszer tartható sokáig a fagyasztóban. A főtt ételeket, egyes húsokat, halakat és pékárukat vagy lisztből készült termékeket (süteményeket) nem szabad 3 hónapnál tovább a fagyasztóban tárolni. Egyes termékek egy év után sem romlanak meg, mások viszont egy hónapig sem bírják ki. Például a tojást tartalmazó szószokat egy hónapon belül mindenképpen fel kell használni. A szárított gomba és a sovány húsok viszont egy évig is elállnak a fagyasztóban. Tudja, mennyi ideig lehet tárolni más élelmiszereket?
Bár nem ajánlott kiolvasztani és újra lefagyasztani semmilyen élelmiszert, egyes élelmiszereknek nem kimondottan árt. Húst és halat biztosan nem fagyasztunk le 2-szer. Ezzel szemben, ha újra és újra lefagyasztja a süteményeket, zöldségeket és gyümölcsöket, semmi sem fog történni. Többször is lefagyaszthatja, de nem javasoljuk, hogy 2-3 alkalomnál többször tegye, mert az étel elveszti eredeti frissességét, állagát, illatát, sőt ízét is. Újrafagyasztáskor törekedjen arra, hogy a kiolvasztás és az újrafagyasztás közötti idő rövid legyen.
Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...
Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...