Hogyan kell sterilizálni az üvegeket befőzéshez? Próbálja ki a mikrohullámú sütőt, a sütőt vagy a mosogatógépet.
Mielőtt elkezdené befőzni a lekvárokat, gombát, uborkát vagy más zöldségeket, ki kell választania a megfelelő befőttesüveget, és alaposan sterilizálnia kell!
A mosószer és a meleg víz ebben az esetben nem elegendő! Nézze meg, hogyan teheti könnyebbé az üvegek sterilizálását, és hogyan végezze azt a lehető legalaposabban!
Kedvelt befőttesüvegek zöldségekhez és lekvárokhoz
Üvegből készült befőttesüvegek: hogyan választhatjuk ki a megfelelő típust?
A megfelelő üveg kiválasztása a befőzéshez rendkívül fontos. Ha eddig nem fordított rá kellő figyelmet, akkor ezt több okból is azonnal meg kell változtatnia! Ha a megfelelő típusú befőttesüveget használja, a sterilizálás sokkal könnyebb lesz. Ráadásul biztos lehet benne, hogy nem fog kilyukadni befőzés előtt vagy közben.
- A befőzéshez használt üvegeknek speciálisan edzett üvegből kell készülniük, amely kissé vastagabb is.
- Soha ne használjon láthatóan sérült üvegeket - karcolások, repedések, törött részek, stb.
- Választhat kerek vagy szögletes üvegek közül. A kerekben könnyebb szilárd alapanyagokat tárolni, például uborkát, gombát vagy egész gyümölcsdarabokat. A dzsemek, lekvárok vagy zselék esetében a forma nem meghatározó. A termék folyékony állaga egy négyzet alakú tégely minden részébe is könnyen eljut. Gondoljon a formára a könnyű tárolhatóság szempontjából is. A szögletes üvegek szorosan egymás mellé rakhatók, míg a kerek üvegek között mindig marad egy kis hely.
- Figyeljen az üvegek méretére! A kis üvegek praktikusak azok számára, akik hozzászoktak ahhoz, hogy kinyitják az üveget, és csak egy kicsit esznek belőle. Különböző fűszeres pasztákhoz, folyékony ételízesítőkhöz vagy chilihöz is jó választás, amelyekből felhasználásonként mindig csak egy-két teáskanálnyit veszünk ki. Másrészt a nagyobb üvegek jobbak lecsó vagy uborka befőzéséhez.
Hogyan válasszuk üveget záródás alapján?
Választáskor a zárási módot is nézze meg. Klasszikusnak számít az ún. twist off rendszer. Ezek a közönséges üvegek, ahol a tetőt egyszerűen rá kell csavarni. Olcsóbbak, de több időt és főleg több erőt igényel a meghúzásuk. A hátránya például az, hogy a fedél nem mindig "fog" tökéletesen. A forralás során meglazul, és az üveg a házi készítésű finomságokkal együtt már nem kerülhet a készletbe. Egy másik hátránya, hogy a fedelek idővel elhasználódnak, és úgymond "kipattannak", ahogy forraljuk őket. Ezért körülbelül 2 évente újakat kell vásárolni. A tapasztalt háziasszonyok szerint azonban évente ki kell cserélni őket.
A másik, de valamivel drágább megoldást a gumitömítéssel ellátott üvegek jelentik, amelyeket egy fémrendszer segítségével egyszerűen felpattinthat. Ezeket forralásra tervezték, és egy kisgyermek is könnyedén elbánik velük. Ezenkívül sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a fedél elhasználódik vagy "megakad". A hagyományos üvegekhez hasonlóan időnként ezekhez is új gumitömítést kell vásárolni, de ezek csak pár forintba kerülnek.
Használt üvegeket is lehet használni?
Amikor használt üvegekről beszélünk, akkor azokra gondolunk, amelyeket a megvásárolt majonéz vagy mustár után tettek félre. Természetesen az emberek túlnyomó többsége éppen ilyen befőttes üvegeket használ. Hatalmas előnyük, hogy egy fillérbe sem kerülnek, és kétségtelenül nagyon környezetbarát választás. Ahelyett, hogy kidobná őket, újra és újra felhasználásra kerülnek.
E megoldás hátránya, hogy elég nagy a kockázata annak, hogy a vékonyabb és kopott üveg nem bírja a sterilizálás magas hőmérsékletét, és a fedelek is problémát jelentenek, mivel hajlamosak belül rozsdásodni. Nagyon gyakran hamar tönkremennek, így az üveg egyáltalán nem záródik. Tehát ha nem szeretne lemondani a befőzés otthoni varázsáról, akkor vegyenek legalább egy új fedőt.
Hogyan távolítsuk el a címkéket?
A használt üvegek esetében még egy feladat vár Önre, mégpedig az eredeti címkék eltávolítása. Ez nem csak esztétikai, hanem gyakorlati szempontból is fontos. Azokon a helyeken, ahol csak részben távolítja el a címkéket, ragacsos réteg képződik. Por, haj és egyéb szennyeződések ragadnak rá, ami nem túl kellemes. Ezért a lehető legalaposabban meg kell szabadulnia a címkéktől és a ragasztótól. Ezen módszerek sokkal könnyebbé teszik ezt a "küzdelmet".
- Hagyja az üvegeket estétől reggelig ázni. Ezután egyszerűen le kell húzni még a nagyon ellenálló címkéket is!
- Egy kis rongyra öntött olaj, amellyel lassan lehúzható a címke, szintén nagyon hasznos.
- Ha sikerült lehúznia a címkét, de a ragasztó még mindig az üvegen van, használjon körömlakklemosót vagy ablaktisztítót, ami sokat segít.
- A ragasztót késsel is le lehet "kaparni", de ez elég fárasztó.
- A mosogatógépben történő mosás megteszi a hatását. A legtöbb címke nem bírja ki ezt a folyamatot
Miért kell sterilizálni az üvegeket kompótok, uborkák és más befőttek elrakása előtt?
A sikeres főzés alapja a tökéletes tisztaság. Igaz, hogy soha nem fog 100%-os higiénikus környezetet teremteni otthonában, mivel ehhez laboratóriumban kellene elkészítenie az ételeket. Másrészt igyekezzen az egész területet a lehető legtisztábbá tenni - a konyhát, a kezeit, magukat a hozzávalókat és természetesen az összes eszközt, beleértve az üvegeket és a fedeleket is.
Ennek a műveletnek a lényege, hogy elpusztítsa a lehető legtöbb olyan mikroorganizmust, amelyek az elkészült termék megromlásához vezethetnek. A befőtteket nem hűtőben tároljuk, így sokkal többet kell kibírniuk. Ne feledje, hogy nincs értelme hétfőn este sterilizálni az üvegeket, és kedden ebédkor befőzni! Közvetlenül azelőtt kell fertőtleníteni őket, mielőtt beletenné az összetevőket.
Hogyan lássunk neki a klasszikus sterilizálásnak lábasban vízzel?
A sterilizálás nélküli befőzés valóban nagy kockázatot jelent. A mosószer és a meleg víz valójában csak a mikroorganizmusok egy részét távolítja el. A 100 °C a biztos! Az élőlények túlnyomó többsége ezen a hőmérsékleten elpusztul. A klasszikus cumisüveg sterilizálás kissé időigényes, de hatékony és bevált módszer. Ne feledkezzünk meg a fedelekről sem! Ezek még egy kicsivel több figyelmet igényelnek.
- Először is mossa ki alaposan az üvegeket és a fedeleket is mosogatószerrel, meleg vízben. Ügyeljen arra, hogy jól öblítse le őket! Az erős fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező közönséges ecet is jó segítség, és a kimosott befőttesüvegeket is átöblítheti vele.
- Öntsön annyi vizet az edénybe, hogy a poharak teljesen víz alá kerüljenek. Tegye közéjük a fedeleket.
- Ne kezdje el a sterilizálást forró vízben, mivel úgy az üvegek széttörhetnek. Öntsön langyos vizet az edénybe, tegye bele az üvegeket, és hagyja, hogy együtt melegedjenek a tűzhelyen.
- A repedt üveggel járó balesetek elkerülése érdekében helyezzen papírt vagy törlőrongyot az edény aljára, mint befőzéskor.
- Amikor a víz forrni kezd (eléri a 100 °C-ot), hagyja benne az üvegeket legalább 10 percig.
- Helyezzen egy tiszta konyharuhát a konyhapultra, és tegye rá az üvegeket miután kivette őket. Így elkerülhető, hogy szennyeződéssel érintkezzenek.
A fedőket kétszer kell sterilizálni. Az első „forralás” után papír konyharuhával töröljük át tökéletesen a szálaikat. Látni fogja, mennyi szennyeződést távolít el róluk. Ezután tegye ismét forró vízbe, és hagyja néhány percig sterilizálni.
Tipp a gyors sterilizáláshoz
Természetesen a fent említett eljárás meglehetősen sok időt és munkát igényel. Ha szeretné megkönnyíteni a dolgát, választhat egy sokkal gyorsabb utat is. Az üvegeket és a fedeleket csak mossa ki alaposan mosószerrel, öblítse le őket folyó meleg víz alatt, és mielőtt beletenné a hozzávalókat, spriccelje le őket kívül-belül forró vízzel a vízforralóból. Felhívjuk figyelmét, hogy ez az eljárás nem jelent 100%-os garanciát arra, hogy a befőttek évekig penész nélkül elállnak. Másrészt minden sterilizálás jobb, mint a semmilyen!
Sterilizálás sütőben
Ahogyan a sütőben ételt készít, úgy sterilizálhatja benne az üvegeket is. Két különböző eljárást ismerünk. Az első a gőzsterilizálás. Egy mélyebb edénybe öntsön egy kevés vizet, tegye bele az üvegeket, és sterilizálja őket 100 °C-on 10-15 percig. A második módszer ismét vizet használ, de ezúttal a tepsibe és az üvegek belsejébe önti. A hőmérséklet és az idő ugyanaz, mint az első esetben. A két módszer hatékonysága viszonylag azonos. Ne feledkezzünk meg a fedelekről sem, amelyeket kétségtelenül vízbe kell meríteni, mivel csak így tudjuk kiszedni a résekből az apró szennyeződéseket, amelyeket szivaccsal nem tudtunk eltávolítani.
Sterilizálás befőző vagy pároló edényben
Ha van otthon egy speciális elektromos vagy indukciós befőző edénye, természetesen azt is használhatja. Tegye bele az üvegeket, majd állítsa a hőmérsékletet a lehető legmagasabbra. Az ideális idő szintén körülbelül 10 perc. Egy másik lehetséges megoldás a cumisüvegek sterilizálására tervezett gőzölőedény használata. Ha önnek is van ilyen gépe, akkor bizonyára így is használhatja. Egy kisebb probléma, különösen az olcsóbb és egyszerűbb modellek esetében, a készülékeken beállítható maximális hőmérséklet lehet. Valójában a forráshoz szükséges maximális hőmérséklet általában 85 °C. Ebben az esetben kockáztathat, de az üvegeket érdemes körülbelül kétszer annyi ideig sterilizálni.
Dátum:
Mai cikkünkben elmondjuk, hogy milyen előnyei vannak a befőző edény használatának és összehasonlítunk három modellt a teszteredmények és a pozitív vásárlói tapasztalatokk alapján.
Cikk olvasása
Sterilizálás mikrohullámú sütőben
A mikrohullámú sütőben történő befőzés az egyik olyan modern technika, amely jelentősen megkönnyítheti az életét. Hasonlóképpen, magukat az üvegeket is sterilizálhatja a mikrohullámú sütőben. A hőmérséklet azonban ismét csak ritkán haladja meg a 100 °C-ot, így el kell döntenie, hogy vállalja-e a kockázatot, de általában véve nem szoktak komolyabb problémákkal szembesülni. A fedelek nem valók a mikrohullámú sütőbe! Ezek fémek, ezért ha nem szeretné, hogy a mikrohullámú sütő felrobbanjon, más módon kell sterilizálnia őket!
Először mossa ki az üvegeket, majd töltse meg langyos vízzel. A mikrohullámú sütő csak azt tudja felmelegíteni, ami folyadékot tartalmaz. Tehát magát az üveget nem sterilizálná. A konkrét eljárás attól függ, hogy hány darab és milyen méretű üveget sterilizál egyszerre.
Egy 0,7 literes befőttesüveg sterilizálása:
- 900 W teljesítmény 4 – 5 perc
- 800 – 850 W teljesítmény 5 – 6 perc
- 700 – 750 W teljesítmény 6 – 7 perc
Sterilizálás mikrohullámú sütőben gőzölős zacskóval
A sterilizálásnak ez a módja szintén a mikrohullámú sütőben történik, de csak a kis üvegekhez felel meg. Speciális gőzölő zacskóra lesz hozzá szüksége, amelyeket cumisüvegek sterilizálására terveztek. A zacskókat általában a gyógyszertárakban vagy a bababoltokban lehet beszerezni. Egyet többször is használhat (legfeljebb körülbelül 20-szor). Egy öt tasakos csomag átlagosan kevesebb mint 3800 forintba kerül. Hatalmas előnye, hogy ez a sterilizálási módszer segít eltávolítani a baktériumok majdnem 100%-át. A hátránya a meglehetősen hosszadalmas folyamat. Vigyázat! A fémkupakokat ebben az esetben sem lehet a mikrohullámú sütőbe tenni!
- Töltse meg a zacskót kb. 60 ml vízzel (tartsa be a csomagoláson feltüntetett mennyiséget).
- Helyezze az üveget a zacskóba, és zárja le azt.
- Helyezze a mikrohullámú sütőbe a forgótányér közepére.
- Állítsa be a megfelelő teljesítményt és időt a mikrohullámú sütőn - 1 000 W felett = 2 perc, 800-1 000 W = 3 perc, 500-700 W = 6 perc (a gőzölő zacskók csomagolásán található pontos utasításokat is olvassa el, hogy biztos legyen benne).
- Legyen óvatos a zsák eltávolításakor, mivel rendkívül forró.
- Várja meg, amíg puszta kézzel meg tudja fogni, nyisd ki a leeresztő szelepet, és az üveged készen áll a befőzésre.
Sterilizálás mosogatógépben
Igen, ez furcsa, de lehetséges! A mosogatógép, akárcsak a mikrohullámú sütő, ma már nemcsak mosogatásra szolgál, hanem ilyen nem szokványos tevékenységekre is. Ismétlem, a modern háziasszonyok inkább befőzésre használják, de miért ne kísérletezhetnénk az üvegek sterilizálásával is?
- Először mossa ki az üvegeket a klasszikus sterilizáláshoz hasonlóan.
- A mosogatógépet először mosószer, só és polírozószer nélkül öblítse ki.
- Csak azokat a tiszta üvegeket tegye be, amelyeket fel fog használni, tehát nem szabad koszos edényeket vagy másra használatos edényekkel együtt mosni!
- Állítsa a mosogatógépet a lehető legerősebb és leghosszabb programra (legalább 70-80 °C és 1,5-2 óra).
- Ha az eltávolítás után víz marad az üvegekben, sterilizálja azokat újra a fent említett módszerek valamelyikével.
Közzétéve: 05.08.2022Posledná aktualizácia: A cikk értékelése:
(89.6%)További cikkek a kategóriában:
Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára? Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...
Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják! Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...