Hogyan szárítsunk gombát, gyümölcsöt vagy zöldséget?
A cikk tartalma: + A cikk tartalmának megtekintése
A gyümölcsök rendkívül jó vitamin forrásként szolgálnak testünk számára. Fogyasztásuk sajnos idényhez van kötve, ezért igyekszünk minél több módszert kitalálni arra, hogyan bírhatják ki még tovább ezek az ízletes falatok. A konzerváció leggyakoribb formája a befőzés.
E folyamat során a gyümölcsöt főzni kell, ami a vitaminok értékének csökkenéséhez vezet. Ezért sokkal jobb módszer a szárítás. Szárítás során a termés vitamintartalmának mintegy 70%-a megmarad. Lényegében bármelyik gyümölcsöt vagy zöldséget meg lehet szárítani.
Szárítás során a gyümölcsből eltűnik az összes víz, tehát csak a tápláló szárazanyag marad. A szárított gyümölcs kitűnő téli estékre vagy különféle kalácsokba.
A legjobb élelmiszer aszalók a piacon
Megnevezés | Értékelés | Részletek |
---|---|---|
Klarstein Fruit Jerky 9 | Termék mutatása | |
Klarstein Florida Jerky | Termék mutatása | |
Maxxo Infra Dry+ ✔ IGÉNYESEKNEK | Termék mutatása | |
Concept SO2040 | Termék mutatása | |
STX FD901 ✔ A MI AJÁNLATUNK | Termék mutatása |
Szárítás a sütőben
A gyümölcsöket minden probléma nélkül száríthatjuk sütőben is! Tepsibe vagy rácsra helyezzük a vékonyra szeletelt, egészséges gyümölcs karikákat. Minden gyümölcs fajta más hőmérsékletű szárítást igényel. Általában 65 - 80 °C az ajánlott hőmérséklet. A szárítás három fázisban történik:
- az első fázis kb. 2 - 3 órát vesz igénybe, 65°C mellett
- a második fázisban 70 -80°C-on kb. 15 órán keresztül szárítjuk a gyümölcsöket
- a harmadik fázis a gyümölcsök lehűlése miatt fontos - a sütőt kikapcsoljuk és a gyümölcsöket még egy napig ott hagyjuk
Amennyiben a gyümölcs még nem elég száraz, akkor folytatjuk a szárítást 70 - 80°C-on. Az egész szárítás alatt be kell biztosítani a levegő áramlását! Ennek érdekében kapcsoljuk be a légkeverést, vagy tegyünk egy rongyot a sütő ajtajához. A tepsik sorrendjét rendszeresen cserélgessük, hogy mindegyik gyümölcs egyformán száradjon. E módszer hátránya, hogy nagyon hosszadalmas és sok energiát vesz igénybe.
Gyümölcsaszaló
Sokkal egyszerűbb és effektívebb módja a gyümölcsök szárításának a gyümölcsaszaló használata. Ez egy olyan készülék, melyben meleg, száraz levegő áramlik, néhány rács és fedő van rajta. A rácsokon elhelyezzük a felszeletelt gyümölcsöket és meleg levegő forrás felé helyezzük. A rácsokat lefedjük és bekapcsoljuk a készüléket.
Léteznek olyan aszalók, melyekben a szárítás nem megy végbe automatikusan és nem tudjuk beállítani a szárítás időtartamát sem. Ajánlott olyan aszalót választani, amely tartalmazza ezeket az alapvető funkciókat. A szárítás általában pár órát vesz igénybe. A gyümölcsöket rögtön elrakhatjuk befőttes üvegbe vagy papírzacskóba egy száraz, hűvös helyre.
Az aszaló segítségével egészséges, otthoni vegetát is készítehetünk glutamát nélkül. Amennyiben felkeltette érdeklődésüket ez a berendezés, akkor nézzék meg azt is, milyen paraméterekre kell figyelni a gyümölcsaszaló kiválasztás során.
Katalógusunkból ajánljuk
Tippek a hatékonyabb aszalásért
- Ha azt szeretnénk, hogy a gyümölcs szárítás után is megőrizze élénk színét, akkor aszalás előtt áztassuk citromos vízbe.
- Azt, hogy a gyümölcs már valóban száraz onnan tudhatjuk, hogy nem folyik belőle semmilyen folyadék és a belseje is száraz.
- A fűszernövényeket könnyű szárítani. Száríthatják őket levegőn csokrokba kötve, vagy szétterítve egy tálcán. Árnyékban szárítsák, mivel így sokkal több aromát őrizhetnek meg.
A szárított zöldségek és gyümölcsök tárolása
A szárított zöldségek és gyümölcsök könnyedén elnyerik a nedvességet a körülöttük lévő levegőből. Tárolásuknak helyét ezért gondosan válasszák ki! A legjobbak a légmentes és fagyasztó edények, melyek a penész és a rovarok elleni is védik az élelmiszert.
Hosszútávú tárolásra a vászon táskák nem a legalkalmasabbak. A nedvességen kívül a molyok is megtámadhatják benne a terméseket.
Hogyan használjuk fel a szárított zöldségeket és gyümölcsöket?
Az átlagos elfogyasztáson kívül az ételeket is színesebbé tehetjük szárított zöldségekel és gyümölcsökkel. A gyümölcsöket a reggeli joghurthoz vagy müzlihez is hozzáadhatjuk. Néhány italba, borba vagy teába is kitűnőek lehetnek. Nagyszerű alapanyag kalácsokhoz és különféle desszertekhez. A zöldségeket főételekhez és levesekhez használhatjuk.
Termékek megjelenítése a kategóriában:
A cikk szerzője
Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.07.2019
Posledná aktualizácia:
További cikkek a kategóriában:
Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...
Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...