Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?
A cikk tartalma: + A cikk tartalmának megtekintése
A zöldség és gyümölcs megfelelő elrakása nem egy kertésznek okozott már gondot! A pár hónap után megpenészesedett gyümölcs vagy a kárbaveszett zöldség nagy veszteséget jelent.
Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a cikk pont Önöknek szól!
Hogyan tároljuk az almát és a körtét?
Még mielőtt eltennék a gyümölcsöket, fontos ellenőrizni, hogy nincsenek-e rajtuk élősködők, hogy azokat ne vigyék át a többi termésre. Már a szedés során is lényeges, hogyan bánnak a gyümölccsel. Ezt a feladatot száraz időben végezzék el, lehetőleg egy hűvösebb napon vagy kora reggel, amikor még nincs meleg. A terméskocsánnyal együtt szedjék le őket! Ne dobálják a gyümölcsöket, hiszen így sérülések keletkezhetnek rajtuk, amelyek sokkal hajlamosabbak a megbetegedésre.
A terméseket mossák meg, majd hagyják megszáradni. Helyezzék őket újságpapírba, ami meggátolja a penész kialakulását. Olyan tárolót válasszanak, amelyben nincsenek kiugrások és a belső része sima.
Hogyan tároljuk a bogyós gyümölcsöket?
A bogyós gyümölcsök tárolásának legjobb módja a fagyasztás. A fagyasztás folyamatának során az összes reakció leáll, így a gyümölcs nem veszít értékéből, ráadásul a benne lévő vitaminok 80 - 90% is megmarad.
A folyamat nagyon egyszerű. A legjobb, ha a rögtön szedés után lefagyasztják a gyümölcsöt, mivel hűtőben történő tárolás során csak feleslegesen csökken a vitaminok mennyisége. Mossák meg a gyümölcsöt és rakják zacskóba. Ne csináljanak túl nagy csomagokat, hogy ne alakuljon ki túl sok jég benne. Az ideális hőmérséklet - 18-tól - 30°C.ig.
Ezt a folyamatot a zöldségekkel is megismételhetik.
Szirup, must vagy dzsem készítése
A sérült gyümölcsökből, melyeket már nem lehet tovább tárolni kitűnő szirupokat, leveket vagy dzsemeket lehet csinálni. Amennyiben túl sok gyümölcsük van, akkor ez egy kitűnő mód a tárolásukra.
A káposztafélék tárolása
A káposztafélék tárolásakor több lehetőségünk is van. Csinálhatnak melegágyat és a keresztben lévő barázdákba eltehetik a káposztát vagy a kelt a külsö levelek nélkül. Ez után szórják be őket homokkal vagy földdel. Figyeljenek arra, hogy a zöldségek ne érjenek egymáshoz.
A másik lehetőség a zöldség lefedése. Ilyen esetben tegyék a zöldséget ládába és takarják le hálóval, hogy ne férjenek hozzá a rágcsálók és alalkítsanak ki egy szigetelő réteget levelekből és szalmából. A termést a padláson is tárolhatják, ahol szénába kell azt helyezni és egy szigetelő réteggel kell lefedni.
A gyökérzöldségek tárolása
A gyökérzöldségek hosszú hónapokon keresztül tárolhatóak a pincében. Áshatnak egy gödröt, amelybe elhelyezik a terméseket vagy akár egyszerűen ládába is tehetik őket. Ez egy jó alternatíva, de ilyenkor homokkal is ajánlott a zöldségeket leszórni. Válasszák ki a ládát, szórjanak bele homokot vagy esetleg agyagos földet és a zöldségeket úgy rakják a ládába, hogy csak a felső részük legyen kint. A pincében akár szabadon is alakíthatnak ki homok kupacokat a zöldségeknek.
A padláson tárolhatnak hagymát is. Ez nem egy bonyolult módszer. Takarják le újságpapírral, de kemény fagyok esetén szalmával is szigeteljék le.
Szerkesztőségünk ajánlása: A hagymát úgy is tárolhatják, hogy pár darabot összefonnak. Így a hagyma otthonunk dekorációjaként is szolgálhat. Nagyszüleink is így csinálták!
A tárolás körülményei
A tárolásra kiválasztott helyiség legyen sötét és ne csökkenjen benne fagypont alá a hőmérséklet ( 0 - 4°C). Ideális egy jól szellőző pince. Nagyon fontos a szellőzés, a levegő mozgása, hiszen az megakadályozza a gombák elszaporodását. Ezen körülmények azért lényegesek, mert hosszú ideig segítenek megőrizni a termés ízét és friss színezetét.
Ellenőrizzék rendszeresen a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát. A hőmérsékletnek nem szabad nulla fok alá csökkennie és az ideális páratartalom 80% - 90%.
A helyiség és a ládák fertőtlenítése a folyamat fontos részét képezi. Erre a célra használjanak forró vizet vagy gőzt, amely könnyedén elbánik a baktériumokkal! Amennyiben drasztikusabb megoldásra vágynak, akkor vásárolhatnak klór, mész vagy rézgálic alapú készítményeket is.
Gyakori hibák
Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a gyakori hibákra, hogy könnyen megelőzhessék őket.
Ne tárolják a gyümölcsöket és zöldségeket abban a helyiségben, ahol a benzint, olajat, festékeket, kenőanyagokat vagy más vegyi készítményeket tárolnak.
Néhány gyümölcs vagy zöldség hamarabbb tönkremegy, ha egymáshoz közel vannak tárolva. Ez miatt ajánlott őket külön tárolni. Amennyiben erre nincs lehetőségük, akkor próbálják meg a terméseket homokban vagy műanyag zacskóban tárolni. Így csökkenthetik a negatív hatást.
A különféle almafajtákat sem ajánlatos együtt tárolni, ráadásul a korai és kései terméseket is külön ajánlott elhelyezni. Befolyásolhatják egymás érését és ízét.
A cikk szerzője
Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.06.2020
Posledná aktualizácia:
További cikkek a kategóriában:
Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...
Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...