Ismerik a Sous Vide főzőket? Egészséges főzés vákuum alatt!
A cikk tartalma: + A cikk tartalmának megtekintése
Használtak már Sous Vide készüléket? Maga a kifejezés francia eredetű és azt jelenti „vákuum alatt." Pontosan így készíthetnek ételeket egy magasabb szinten! Akár otthon is kipróbálhatják!
Miről is van szó pontosan? Olvassák tovább cikkünket és rengeteg információt szerezhetnek a Sous Vide készülékekről!
Kedvelt Sous Vide főzők
Megnevezés
Értékelés
Részletek
Siguro SV-R850B Termék mutatása OneConcept Sanssouci Sous-Vide Termék mutatása Klarstein Quickstick ✔ A MI AJÁNLATUNK Termék mutatása Sogo SS-5750 Termék mutatása G21 Sous vide Maestro Termék mutatása
Az étel egészséges elkészítése
A SouS Vide (ejtsd szu-vid) egy ételkészítési technika. A gasztronómiában már több éve használják ezt a technikát, mely nem használ oxigént, sem zsírt az étel elkészítése során. Az élelmiszer egy légüres csomagolásba van rakva, és a vákuumozó berendezés segítségével forró vízben fő állandó hőmérséklet mellett az étel fajtájától függően. Ez a speciális berendezés a vákuumban állandó hőmérsékletet biztosít, mely lehetővé teszi, hogy az étel egyenletesen melegedjen fel. Ráadásul a különféle jótékony anyagok sem vesznek el az ételekből!
A Sous Vide előnyei
Ha a Sous Vide segítségével készítjük ételeinket csak jól járhatunk! Melyek a fő előnyei a vákuumban történő főzésnek?
- Az elkészíthető ételek változatossága (hús, hal, zöldség, gyümölcs, tojás, rizs, gyümölcspép...).
- Időspórolás. Ráadásul nem kell sokat mosogatni sem!
- A vákuumos elkészítésnek és az állandó hőmérsékletnek köszönhetően minden vitamin, ásványi anyag, íz és illat megmarad!
- A vákuumozott élelmiszerek tovább megőrzik frissességüket és a vákuumos főzés után még pár napig tárolhatják őket a vákuumban.
- Az elkészítés ideje mindig ugynannyi, így mindig ugyanolyan finom ételeket csinálhatnak.
- Az ételeket elkészíthetik az ízesítőkkel, fűszerekkel együtt, így még intenzívebb ízeket kaphatnak,
Katalógusunkból ajánljuk
- Mentése 15995 Ft.
Klarstein Quickstick Pro, Sous Vide főző, 3D keringés, 50 - 95 °C, ezüst
Alapanyagok vákuumozása
A vákuumozás a gasztronómiában nagyon gyakori művelet. Több elkőnye is van. Sokszor nem is a Sous Vide elkészítés az ok, hanem az étel minőségének megőrzése. Szószok, steakek, halak vagy más ételek mind tovább megőrzik frisseségük a vákuumozásnak köszönhetően. Az ételeket nyugodtan ízesíthetik is, ezután megfőzhetik és vákuumozhatják.
Természetesen a Sous Vide technikánál az a vákuumozó van használva, melyet az étel elrakásánál és elkészítésénél is használhatnak. Az ételt műanyag zacskóba helyezik, melyből a vákuumozó eltávolítja a levegőt, így az ételt elrakhatják vagy hőkezelhetik is.
TIPP: Amennyiben olyan ételt szeretnének elrakni, amely már Sous Vide technikával volt kezelve, akkor azt ajánljuk, hogy először hűtsék le az ételt jeges vízben, majd elrakhatjá a fagyasztóba kb. 12 napra.
Önnek is lehet otthon egy Sous Vide főzője
Ez egy speciális főző, amely pontosan úgy készíti el az ételeket, ahogyan azt vákuumban kell. Egy ilyen Sous Vide főzőt otthonra is beszerezhetnek! Egy magasabb szint a Sous Vide fazék, melyben egyszerre több ételt is készíthetnek. Viszont a Sous Vide főző vásárlásán 55 ezer Ft alatt ne is gondolkozzanak.
A főzés folyamata nagyon egyszerű. Az étel 65 - 75 °C körül készül. Sok Sous Vide recept létezik, melyek megadják az ideális hőmérséklet értékét steak, burgonya vagy rizs elkészítéséhez. Szinte bármit elkészíthetnek benne!
Baktériumok és káros anyagok?
Általában ennél az elkészítési formánál mindig felmerül az a kérdés, hogy nem fenyeget-e a baktériumok elszaporodása? Főként a hús elkészítésénél, hiszen a hőkezelés nem olyan magas hőmérsékleten történik. Viszont a Sous Vide technológia az élelmiszerek pasztörizálásán alapul, melynek során a káros organizmusok elpusztulnak, a jótékony anyagok pedig megmaradnak.
Az a kérdés is felmerülhet, hogy a műanyag csomagolásból nem kerülnek-e káros anyagok az ételbe. Higgyék el, ezek a zacskók pontosan erre lettek kifejlesztve, így semmilyen káros hatásuk nincs! Magas sűrűségű, élelmiszerekre kifejlesztett polietilénről van szó. Így semmilyen kémiai anyag felszabadulása nem fenyeget.
Kedvelt Sous Vide főzők
Megnevezés | Értékelés | Részletek |
---|---|---|
Siguro SV-R850B | Termék mutatása | |
OneConcept Sanssouci Sous-Vide | Termék mutatása | |
Klarstein Quickstick ✔ A MI AJÁNLATUNK | Termék mutatása | |
Sogo SS-5750 | Termék mutatása | |
G21 Sous vide Maestro | Termék mutatása |
Termékek megjelenítése a kategóriában:
A cikk szerzője
Hozzászólás írása
Közzétéve: 09.04.2019
Posledná aktualizácia:
További cikkek a kategóriában:
Nem mindenkinek áll rendelkezésére kert - néhány tulajdonos ezt az erkélyen felállított grillsütővel helyettesíti. Milyen feltételek mellett engedélyezett az ilyen grillezés? És milyen...
A kapszulás kávéfőzők előnye elsősorban a könnyű használat és a kávé gyors elkészítése. Mai cikkünkben tanácsot adunk Önnek, hogyan válassza ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt otthonába.