Milyen az ideális serpenyő steak készítésére?
A cikk tartalma: + A cikk tartalmának megtekintése
- A steak serpenyők tulajdonságai
- Hőelosztás és hőmegtartó képesség
- Tapadásmentes felület
- Fedő és használat a sütőben
- Serpenyők indukciós főzőlapra
- A grill serpenyők anyaga
- Teflon serpenyő steakekre
- Réz serpenyő steakekre
- Öntöttvas serpenyő steakekre
- Kerámia serpenyő steakekre
- Acél serpenyő steakekre
- Rozsdamentes acél serpenyő steakekre
- Titán serpenyő steakekre
- Alumínium serpenyő steakekre
Mitől lesz ízletes egy steak? Először is a minőségi hústól, amely pont ideális erre a célra. Viszont nem szabad megfeletkezni a megfelelő elkésztésről sem, aminek alfája és omegája a minőségi serpenyő vagy grill.
Tekintsük hát meg a steak készítésére alkalmas serpenyők különféle fajtáit, hogy tulajdonságaik összehasonlítása után Önök is azt a típust tudják kiválasztani, ami a legmegfelelőbb lesz a konyhájukba.
Kedvelt grill serpenyők
Megnevezés | Értékelés | Részletek |
---|---|---|
Tefal Simple Cook B5564053 | Termék mutatása | |
BerlingerHaus Burgundy Metallic Line | Termék mutatása | |
Tescoma SmartCLICK 605066.00 26x26 cm ✔ A MI AJÁNLATUNK | Termék mutatása | |
Lamart LT1065 23,5 cm ✔ LEGKEDVELTEBBEK | Termék mutatása | |
De Buyer Mineral B Element | Termék mutatása |
A steak serpenyők tulajdonságai
A steakek készítésére szolgáló serpenyőket olykor grill serpenyőknek is nevezik. Némelyik alja bordázott, annak érdekében, hogy a hő jobban a hús belsejébe jusson. Nem kell persze őket kizárólag steakek készítésére használni! Nagyon jól kihasználatóak egytálételek, marha, csirke, hal, zöldség vagy sajt készítésére is.
Hőelosztás és hőmegtartó képesség
Finom steaket úgy készíthetünk, hogy a húst megfelelően felforrósított serpenyőbe tesszük. Csak ily módon zárulnak be a hús külső rostjai és kialakul egy kellemes, kéreg szerű réteg, míg a hús belseje továbbra is szaftos marad. Ha langyos serpenyőbe helyezzük a húst, akkor elkezd párolódni, így veszít zamatából és keménnyé válik.
Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy a serpenyő minél nagyobb mennyiségű hőt legyen képes felvenni, minél kevesebb idő alatt. A vastag aljú grill serpenyők több hőt képesek tárolni, így ideálisak steakek készítésére.
Tapadásmentes felület
A húsnak nem szabadna a serpenyő aljára tapadni - ezért a serpenyő felületének tapadásmentesnek kell lennie. Ezt a feltételt a teflon és kerámia serpenyők teljesítik legjobban, ezért ezekhez szinte semennyi zsiradékot sem kell hozzáadnunk. Etttől tapadósabbak az acél és öntöttvas serpenyők, melyek használatánál szükséges egy kis zsiradék hozzáadása, máskülönben a hús letapadna.
Fedő és használat a sütőben
Valaki a steak készítését úgy fejezi be, hogy még a sütőben besüti a húst, esetleg hagyja pihenni fedő alatt. Viszont nem mindegyik serpenyőhöz jár fedő is, ezért vásárlás előtt győződjenek meg róla, hogy a csomag tartalmazza ezt a tartozékot.
A sütőben való használathoz fontos, hogy a fogantyú fémből készüljön és ne legyenek műanyag részei. Esetleg a leválasztható fogantyú is jó megoldás lehet. A műanyag fogantyú magas hőmérsékleten megolvadna és káros anyagok szabadulhatnának fel belőle.
Serpenyők indukciós főzőlapra
Az indukciós főzőlapra való serpenyőket általában a vastagabb aljró lehet felismerni. Az anyag is nagon fontos, ezért ha indukciós lapon szeretnék használni a serpenyőt, akkor győződjenek meg róla, hogy ez a gyártó által ajánlott-e.
A grill serpenyők anyaga
Sok fentebb említett tulajdonságért a serpenyő anyaga a felelős. Mivel minden anyagnak megvannak a saját karakterisztikus tulajdonságai, ezért választáskor a serpenyő anyagának kell a legfontosabb kritériumnak lennie!
Teflon serpenyő steakekre
A teflon serpenyő nagy klasszikus. A teflon PTFE jelöléssel van ellátva. Ez egy speciális, tapadásmentes műanyag, melynek olvadáspontja rendkívül magas, a vaséhoz hasonló. A teflon serpenyők segítségével zsiradék hozzáadása nélkül készíthetnek húst, úgy, hogy az nem fog letapadni. Hátrányuk az, hogy könnyen karcolódnak és ez által kedvező tulajdonságaikat is elveszítik. A teflon serepnyőnek intenzív használat mellett rövid az élettartama.
Ezeket a serpenyőket nem lehet mosogató dróttal tisztítani, ráadásul a szivacs durva felének használata sem javasolt. A teflon csak felületi, tehát maga a serpenyő készülhet acélból, alumíniumból vagy más anyagból is.
Az utóbbi években néhány felmérés foglalkozott a teflonból felszabaduló anyagok kissé káros hatásával az emberi szervezetre. Ezek az anyagok 450 °C-nál szabadulnak fel. Ezt a hőmérsékletet egy átlagos sütés során nem érik el. Ajánlott elkerülni az odaégést és a teflon serpenyő felesleges hevítését. Ártalmatlanságát az is alátámasztja, hogy a tiszta alumíniummal ellentétben, konyhai edényekre történő használata engedélyezett!
Réz serpenyő steakekre
A réznek van egy nagy előnye - nagyon jól vezeti a hőt, ezért a réz serpenyők képesek a legegyenletesebb hőelosztásra az összes serpenyő típus közül. Gyorsan reagálnak a hő változására is.
Ezek a serpenyők általában vékonyabbak, de stabilitásuk érdekében sokszor használnak alumínium vagy rozsdamentes acél alapot. A réz luxus hatást kelt, ill. idővel oxidálódik, mely miatt atraktív patina jelenik meg rajta. Arra viszont figyeljünk, hogy a serpenyő belső részén a patina nem kívánatos. A legtöbb réz serpenyőt nem lehetséges indukciós főzőlapon használni, ezért a vásálásnál mindenképp ellenőrizzék, hogy milyen tűzhelyen ajánlott használni a gyártó szerint.
Öntöttvas serpenyő steakekre
Az öntöttvas serpenyők nagy klasszikusnak számítanak a professzionális szakácsok között. Az öntöttvas nagyon jól megtartja a hőt, éppen ezért gyakran használják fütőtestek gyártásához is. A serpenyő e miatt tovább melegszik, viszont utána rendkívül intenzíven süt. Az öntöttvas és acél serpenyőket az első használat előtt ki kell égetni. Ez egy speciális procedúra, ami tapadásmentességet és hosszabb élettartamot biztosít. Ezt a folyamatot időnként meg kell ismételni, de némely serpenyőnél ezt már a gyártók előre elintézték. Az öntöttvas serpenyők stabilak, ellenállóak és nagyon hosszú az élattartamuk.
Kerámia serpenyő steakekre
A kerámiát főleg a konyhai késeknél ismerhették meg. Nagyon sokáig megőrzik élüket, viszont ha egyszer tompává válnak, nagyon nehéz őket megélesíteni. Ebből kifolyólag a kerámiát jobb a serpenyőknél használni.
Kitűnően helyettesíti a teflont, hiszen a kerámia felület is tapadásmentes, ill. nem szabadulnak fel belőle semmilyen káros anyagok még rendkívül magas hőmérsékleten sem. Viszont ahogyan a teflonnak, a kerámiának is nagyon rövid az élettartama. Ezen felül a kerámia felület fehér, így könnyen elszíneződik és pár használat után már nem nyerhetjük vissza a makulátlan, tiszta felületet.
Acél serpenyő steakekre
Hasonló, mint az öntöttvas serpenyő, de nincs olyan jó hőmegőrző képessége. Az élettartama is megegyezik az öntöttvas serpenyő élettartamával, ill. az acél serpenyőt is ki kell égetni az első használat előtt.
Rozsdamentes acél serpenyő steakekre
A rozsdamentes acél felület rendkívül ellenálló, magasabb hőmérsékletnél viszont eléggé könnyen letapadhat benne az étel.
Hosszú az élettartama, viszont kisebb a hőeloszlatási képessége, mint az acél vagy öntöttvas serpenyőknek.
Titán serpenyő steakekre
A titán serpenyőknek ugyanolyan tulajdonságaik vannak, mint az acél és rozsdamentes acél serpenyőknek, annyi különbséggel, hogy felületük tapadásmentes titánnal van bevonva. Jól helyettesítik a teflon serpenyőket, hiszen felületük sokkal ellenállóbb.
Alumínium serpenyő steakekre
A tiszta alumínium káros az egészségre, hiszen az edényből felszabadul, az ételbe, majd az emberi testbe kerül, ahol könnyedén felhalmozódhat. Konyhai eszközök gyártása ebből az anyagból ezért élelmiszerbiztonsági előírásokkal van korlátozva. Helyette anodizált alumíniumot használnak, melynek nincsenek negatív tulajdonságai. Az alumínium nagyon jól vezeti a hőt (kicsit rosszabbul mint a réz), olcsó és könnyű a karbantartása. Az alumínium gyakran csak a serpenyő testét alkotja, míg felülete teflonnal van bevonva.
Termékek megjelenítése a kategóriában:
A cikk szerzője
Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.05.2019
Posledná aktualizácia:
További cikkek a kategóriában:
A bolyhok, szöszök sokunkat sújtanak, különösen, ha kedvenc ruhadarabunkon jelentek meg. Így szabadulhat meg tőlük finoman és gyorsan.
Azonban egyetlen szenvedélyes szakács és a jó ételek szerelmese sem hagyhatja ki a frissen őrölt fűszerek egyedülálló ízét és illatát! Hogyan válasszunk bors- és sóörlőt?
Szeretne többet megtudni a kerti partisátor előnyeiről és megvásárlásáról? Olvassa el cikkünket!