Sonkafőző edény házi sonka készítéséhez. A rozsdamentes acél a legjobb!
A cikk tartalma: + A cikk tartalmának megtekintése
Biztosan emlékeznek még az otthoni disznóvágásokra! A friss hús illata, kolbászok, karaj, disznósajt, de a vállalkozó kedvűek valószínűleg a házi sonka készítésével is megpróbálkoztak.
A disznóvágás tradiciója már kihalófélben van, de ez még nem jelenti azt, hogy muszáj tartósítószerrel, keményítővel, színezékkel és egyéb a sonkába nem való adalékanyagokkal teli sonkát ennünk. Egy kis ügyességgel akár otthon is készíthetnek friss sonkát! Ebben a sonkafőző edény segíthet.
Hogyan lássunk hozzá a házi sonka készítéséhez?
A házi sonka készítése nem atomfizika. Az interneten pontosan leírt recepteket lehet találni. Cikkünkben az alapvető folyamattal és az alapanyagok kiválasztásával fogunk foglalkozni.
Az alapanyagok kiválasztása
A legfonotsabb a minőségi és friss hús. Mivel a házi sonkához nem lesz tartósítószer adva, ezért csak pár napig marad friss. Ez egyben a legnagyobb hátránya is. Friss hús használatával a sonka tartóssága valamivel meghosszabbítható. Nem feltétlenül kell sertéshúst használni. A marhahús, a csirke a pulyka, de még a nyúlhús is megfelelő! A leggyakrabban használt sertéshúst illetően a legjobb a comb, a tarja, de ha kicsit zsírosabb sonkára vágynak, akkor az oldalas is.
Ezen kívül sóra, lesz szükség. Az egész sonka 2,5%-át teszi ki, tehát 1kg húshoz 25g só fog kelleni. Amennyiben azt szeretnék, hogy a sonka megőrizze szép, rózsaszín színét, akkor gyors sót kell használni, amely a konyhasó és a nátrium-nitrit (E250) keveréke és hús előkészítéséhez szokták használni. Ez az anyag a halálos botulinum toxin anyagot kibocsátó Clostridium botulinum baktérium szaporodását is lassítja.
A nátrium-nitrit azonban negatív hatással van az egészségre (ezeket C és E vitamin hozzáadásával lehet ellensúlyozni), de a házi sonka készítésének fő célja, hogy finom ízt érjünk el tartósítószerek használata nélkül, tehát először érdemes kipróbálni a konyhasót!
Egy teáskanál cukorra és egy dl vízre is szükség lesz. Természetesen a saját sonkáját mindenki ízlése szerint fűszerezheti! Próbálják ki pl. a fűszerpaprikát, olivát, fokhagymát, borókát, rozmaringot, tömjént vagy a szerecsendiót. Valamelyik receptben a lágyabb hatás elérése érdekében tejet vagy tojást is használnak. A fantáziának semmi sem szabhat határt!
A munka menete
A húst először nagyobb méretűre kockázzuk, úgy, mint a gulyáshoz. Minél nagyobbak a kockák, annál nehezebben fognak összeállni. Egy megfelelő tálba rétegesen elhelyezzük a húst és minden rétegre sót szórunk! Végül hozzáadunk egy teáskanál cukrot, amely kiemeli a tipikus sonka aromát és segíti a hús összeállását.
Ez után a húst kézzel kell összekeverni, miközben vizet adagolunk hozzá. Kb. fél órán keresztül kell keverni. A hús szélein zsíros anyag jelenik meg - ez a fehérje. A munkát egy olyan konyhai robotgéppel könnyíthetjük, amely tésztakeverésre alkalmas. A keverés végén sokat segíthet, ha egy darab húst apróra vágunk és újra hozzáadjuk a keverékhez. Ennek hála a hús biztosabban tapad majd össze.
Itt jön a képbe az említett sonkafőző edény. A húst 48 órán át kell pihentetni - tehetik egy zárt edénybe vagy a sonkafőző edénybe.
A sonkafőző edény funkciója
A sonkafőző lényegében egy műanyag vagy rozsdamentes acél edény, amely nyomást és rugókat használ. A húst így megfelelően összenyomja és egyben tartja. A húst közvetlenül az edénybe lehet tenni vagy egy zsákba, amit valamelyik gyártó az edényhez mellékel. A sonka kivétele ezzel sokkal egyszerűbb.
A pihenő letelte után itt az idő a sonka főzésére! A sonkát 70 - 80°C-os vízbe kell helyezni. Kb. 1,5 órán át fő. Természetesen a hőmérséklet, a főzési idő és a pihentetés ideje a konkrét recepttől függ. A megfelelő hőmérséklet betartásában sokat segít a sonkafőző edénybe beépített hőmérő. Amennyiben a sonkafőző ilyennel nem rendelkezik, akkor külön kell vásárolni - a víz hőmérsékletének a legtöbb esetben ugyanis nem szabad meghaladnia a 80°C-ot!
A házi sonkafőző edények kapacitása általában 1 - 1,2kg húshoz van szabva. Ez bőven elegendő, hiszen nem ajánlott egyszerre nagy mennyiségű tartósítószer mentes sonkát készíteni, mivel csak pár napig őrzi meg frissességét. A házi sonka tartósságát friss hús használatával vagy gyors sóval és a higiénia betartásával lehet meghosszabbítani az anyagok előkészítésekor.
Tudták, hogy a házi sonkakészítő edényben ízletes kacsa-, máj- és egyéb pástétomokat készíthettek?
A legkeresettebb sonkafőző edények
Megnevezés | Értékelés | Részletek |
---|---|---|
Tescoma Presto | Termék mutatása | |
Toro Sonkakészítő | Termék mutatása | |
Orion Rozsdamentes acél kalapács | Termék mutatása |
A cikk szerzője
Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.05.2021
Posledná aktualizácia:
További cikkek a kategóriában:
A bolyhok, szöszök sokunkat sújtanak, különösen, ha kedvenc ruhadarabunkon jelentek meg. Így szabadulhat meg tőlük finoman és gyorsan.
Azonban egyetlen szenvedélyes szakács és a jó ételek szerelmese sem hagyhatja ki a frissen őrölt fűszerek egyedülálló ízét és illatát! Hogyan válasszunk bors- és sóörlőt?
Szeretne többet megtudni a kerti partisátor előnyeiről és megvásárlásáról? Olvassa el cikkünket!